Kuchnia

Desery

Ciasteczka dyniowe
Składniki (ok. 18 ciastek):
260 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
260 g cukru brązowego
120 ml oleju słonecznikowego (lub innego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
215 g puree z dyni*
Składniki na polewę:
115 g serka śmietankowego np. philadelphia lub firmy piątnica
30 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 165°C i przygotowujemy dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W jednej misce łączymy produkty suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, goździki, imbir. Wszystko dokładnie mieszamy.
W drugiej misce ubijamy za pomocą miksera jajka z cukrem, na gładką masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa zmienić kolor na jaśniejszy).
Następnie dodajemy olej, puree z dyni oraz ekstrakt z wanilii i ponownie mieszamy, do połączenia się składników. Wsypujemy przygotowane wcześniej składniki suche i miksujemy.
Ciastka wykładamy na blachę za pomocą gałkownicy do lodów lub innej miarki, tak aby wszystkie były równe. Masę należny wykładać w dużych odległościach od siebie, ponieważ ciastka sporo wyrosną.
Każda partię, pieczemy 15-17 minut i pozostawiamy na blasze do ostygnięcia.
Następnie przygotowujemy polewę:
Serek łączymy z masłem za pomocą miksera, na gładka masę.
Dodajemy przesiany cukier puder i ponowne miksujemy.
Gotowa masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciastka za pomocą okrągłej tylki.
* puree z dynii - dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze do miękkości (możemy też upiec w piekarniku). Następnie miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation