Kuchnia

smakowite

to Pestka! - blog nie tylko kulinarny: Sałatka śledziowa z ziemniakami
Do pełni szczęścia będą potrzebne:

ok. 500g śledzi solonych lub w oleju (u mnie 5 filetów solonych)
ok. 500g ziemniaków (u mnie 8 ziemniaków)
kilka ogórków kiszonych (u mnie 4 ogóry)
1 cebula czerwona
koperek
pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oliwy


1. Oczyszczone ziemniaki ugotowałam w mundurkach w lekko osolonej wodzie.

2. Śledzie solone należy wypłukać i wymoczyć (swoje wymoczyłam ok. godzinę w wodzie, wysuszyłam papierowym ręcznikiem). Śledzi w oleju nie trzeba moczyć, wystarczy wyjąć z zalewy i odsączyć. Następnie śledzie pokroiłam w kostkę.

3. Ugotowane ziemniaki obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę.

4. Cebulę, ogórki pokroiłam - uwaga zaskoczenie - w kostkę i dodałam je do ziemniaków i śledzi.

5. Majonez, oliwę i musztardę wymieszałam na jednolity sos.

6. Posiekałam koperek, dodałam go do reszty składników i wymieszałam wszystko dodając stopniowo sos. Jest go dosyć mało więc najlepiej delikatnie mieszać i powoli dodawać sos tak, żeby nie rozwalić ziemniaków.

Nie dodawałam soli. Składniki powinny być pokrojone dosyć grubo, nie robimy pasty. Nie mają też pływać, tylko ładnie się razem połączyć więc nie dajemy więcej sosu niż jest to konieczne. Na koniec dodajemy świeżo zmielonego pieprzu. Taaaa daam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation