Kuchnia

la amar

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym

500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
oliwa
sól, pieprz
100-120 g rukoli
ok. 50 g parmezanu
4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
orzechów włoskich
skórka + 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka oleju z pestek dyni
3/4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation