Kuchnia

Ryby i owoce morza

Pstrąg w sosie szafranowym

filet z pstrąga 4
czosnek 2 ząbki
woda 250 ml
wywar rybny 2 łyżki
serek mascarpone 1 łyżka
masło 1 łyżka
świeży, drobno posiekany tymianek garść
nitki szafranu szczypta
świeżo mielona sól morska
pieprz
oliwa

Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na 15 min w oliwie, soli i pieprzu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rybę z rozgniecionymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Polać pstrąga resztą marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Wymieszać w szklance wodę z wywarem rybnym, odrobiną oliwy, szafranu i odstawić na parę minut. Wylać wszystko na patelnię i zagotować. Dodać masło, wymieszać dokładnie i gotować aż zgęstnieje. Odstawić z gazu, dodać mascarpone i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Upieczoną rybę polać sosem i podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation