Kuchnia

Ryby i owoce morza

zapiekanka z łososia w liściach szpinaku






improwizowane danie z łososia, które mnie totalnie zachwyciło swoim smakiem i wyglądem. robiąc je nawet nie przypuszczałam jak wspaniale wyjdzie! nawet nie umiem tego dania odpowiednio nazwać więc niech będzie to wykwintna zapiekanka z łososia owinięta w liście szpinaku. danie niezwykle proste do wykonania,lekkie, zdrowe, smaczne, aromatyczne i o wspaniałym wyglądzie. z całą pewnością zachwyci nie jedno oko i podniebienie... bardzo gorąco polecam!

skŁadniki:
1 op. szpinaku o dużych liściach (200g)
500 g świeżego filetu z łososia
2 białka
sól, pieprz
cytryna


szpinak dokładnie umyj i osusz. naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze masłem i poukładaj w nim duże liście łososia - szczelnie by liście na siebie zachodziły:



Świeży filet z łososia pokrój w bardzo drobne kawałki. część pozostałego szpinaku (około połowę) drobno pokrój. posiekanego łososia, szpinak i białko umieść w misce i dokładnie wymieszaj. wlej kilka kropli cytryny, posól i popieprz do smaku.
przygotowaną masę delikatnie wyłóż do naczynia wyłożonego liśćmi szpinaku:



potrawę przykryj dość ściśle pozostałymi liśćmi szpinaku:




piekarnik rozgrzej do 180 stopni (u mnie termoobieg). potrawę wstaw do piekarnika na około 30 minut.
po tym czasie wyjmij i wystudź przez około 5 minut. następnie danie przykryj talerzem, odwróć do góry dnem i wyłóż na talerz.
pokrój na kawałki i podawaj.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation