Kuchnia

Desery, lody i sorbety

Składniki: (2 porcje)
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego*

*Uwaga: Jeśli używacie wyprodukowanego domowym sposobem jogurtu, to należy go najpierw “zagęścić” do postaci twarożku jogurtowego, tj. wlać do sitka wyłożonego podwójnie złożoną gazą i pozostawić na 4-10 godzin w lodówce aby odciekł.

2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół – takie jakie lubicie najbardziej (u mnie był to szczypior, bazylia i tymianek)
4-8 rzodkiewek**
1/2 awokado**
1 łyżka soku z cytryny/limonki
młode kiełki (u mnie słonecznika)
sól i pieprz
Wykonanie:
Jogurt (lub twarożek jogurtowy) wymieszać z ziołami oraz częścią kiełków i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozdzielić do dwóch pucharków.

Awokado obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny (aby zapobiec ciemnieniu).
Rzodkiewki pokroić i wymieszać z awokado oraz resztą kiełków. Nałożyć na wierzch jogurtu. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation