Kuchnia

Desery, lody i sorbety

Włoski deser kokosowy

8 porcji:

450 g gotowego ciasta francuskiego,
jajko do posmarowania ciasta
130 g cukru,
83 g mąki ziemniaczanej,
80 g wiórków kokosowych,
40 g cukru pudru (można pominąć),
1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml),
330 ml mleka,
330 ml śmietany kremówki,
5 żółtek,
1 orzech kokosowy (można pominąć),
1/2 laski wanilii (pominęłam, ale dałam odrobinę ekstraktu waniliowego)

Ciasto francuskie podzielić na 6 części, ponakłuwać je widelcem i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni (aż wiórki się zrumienią).

Zagotować mleko razem z mlekiem kokosowym i wanilią. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z mąką ziemniaczaną i powoli wlewać ciepłe mleko. Ponownie postawić na ogniu i gotować mieszając aż zgęstnieje (nie przerywaj mieszania bo lubi się przypalać). Wyjąć wanilię, przełożyć do ceramicznej miski. Schłodzić na następnie dodać śmietanę (ja zmiksowałam budyń i dodawałam partiami śmietanę za każdym razem chwilę miksując) i dobrze wymieszać. Upieczone blaty przekładać kremem, wierzch przykryć ciastem. Pokroić ciasto na kawałki. Podawać posypane cukrem pudrem i przybrane kawałkami kokosa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation