Kuchnia

Makaronowo

Przepis na lasagne z kurczakiem i warzywami

Składniki (dla 4 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- mała cukinia
- średnia cebula
- dwie papryki (żółta i czerwona)
- różyczki z małego brokuła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kulka mozzarelli (125 gramów)
- ok. 350 gramów płatów makaronu lasagne

Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów pelati
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- świeżo mielony pieprz, sól

Beszamel:
- 50g masła
- 200ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. Warzywa i kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka wraz z posiekaną cebulą. Po ok. 5 minutach dodać pozostałe warzywa, dusić pod przykryciem podlane niewielką ilością wody.

2. Za pomocą blendera przygotować sos pomidorowy - zmiksować pomidory z puszki z ząbkiem czosnku i ziołami, doprawić do smaku pieprzem i solą.

3. 4/5 sosu pomidorowego wlać do duszących się warzyw, pozostałą część zachować.

4. W rondlu przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać mleko i energicznie mieszać, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku.

5. Na dno formy do pieczenia wylać niewielką ilość beszamelu. Ułożyć płaty makaronu, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem. Posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą, polać odrobiną beszamelu i przykryć płatami makaronu.

6. Czynność powtarzać, aż zapełnimy całą formę. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu polane pozostałym sosem pomidorowym, beszamelem oraz posypane mozzarellą.

7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

www.kuchnia.it
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation