Kuchnia

Makaronowo

ChilliBite: Wiosenne tagliatelle z cytrynowo-pietruszkowym pesto

100g pestek słonecznika uprażonych suchej patelni
2 ząbki czosnku - ok 3g
50g listków natki pietruszki bez łodyżek
40g startego parmezanu
ok 120ml ml oliwy extra virgin
skórka otarta z 1 cytryny - ok 2g
30g soku wyciśniętego z cytryny
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu

Uprażone na złoto pestki słonecznika wystudź, a następnie zmiksuj z czosnkiem w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę, na końcu dopraw solą i pieprzem. Pesto cytrynowo-pietruszkowe możesz przechowywać ok tygodnia w lodówce w słoiczku, ale ja zazwyczaj robię więcej, by obdzieranie listków z łodyżek było bardziej 'hurtowe' mrożę pesto w porcjach w rynience do kostek lodu.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Zachowaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Ok 2 łyżek pesto wymieszaj z gorącym makaronem, jeśli jest zbyt gęste, dodaj zachowaną wodę. Wymieszaj i od razu podawaj. Możesz na wierzchu posypać wiórkami parmezanu lub uprażonymi pestkami słonecznika. Pycha!

http://www.chillibite.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation