Kuchnia

Makaronowo

Przepis na makaron z pomidorami i ricottą

Składniki (dla 3 osób):
- 250 gramów makaronu
- 200 gramów ricotty
- puszka pomidorów pelati (ok. 400 gramów)
- garść liści bazylii
- ząbek czosnku
- łyżka drobno startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz






Wykonanie:
1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (gotować ok. 1 min. krócej niż zalecono na opakowaniu).

2. Pomidory zmiksować w blenderze z ząbkiem czosnku i bazylią.

3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać zmiksowane pomidory i podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i odrobiną pieprzu.

4. Po ugotowaniu makaronu dodać go do sosu, a następnie mieszająć dodawać ricottę i starty parmezan. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody w której gotował się makaron.

5. Makaron podawać udekorowany listkiem bazylii.

www.kuchnia.it
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation