Kuchnia

Przekąski, przystawki

rustykalna kuchnia - cooking at home: Indyk z jogurtem czosnkowym



Receptura:
1 kg mięsa z indyka
oliwa do smażenia
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
świeżo mielony czarny pieprz
sól

Sos jogurtowo-czosnkowy:
1 op jogurtu greckiego(200g)
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Mięso umyj i osusz. Pokrój na kawałki jakie uznasz za stosowne na tzw. "jeden kęs". Wrzuć mięso na gorącą oliwę i dodaj paprykę w proszku, sól, pieprz, cynamon i starty lub drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy mięso się zrumieni dodaj koncentrat pomidorowy i zalej 1 szklanką wody. Duś wszystko na małym ogniu. Dolewaj wody do momentu aż mięso będzie miękkie. Później zredukuj sos na małym ogniu i gotowe.

Sos jogurtowy z czosnkiem to rzecz bardzo łatwa. Mieszamy wszystkie składniki i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation