Kuchnia

Bardziej wytrawnie

Frittata szpinakowa

Składniki:
1 kilogram świeżego szpinaku
6 dużych jaj
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Szpinak umyj, odetnij łodyżki, osusz i ugotuj na parze do miękkości. Wyjmij, przestudź i odciśnij z wody.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Odciśnięty szpinak drobno posiekaj, dodaj do jajek i dobrze wymieszaj.
Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczno-szpinakową. Poruszaj patelnią, żeby masa się równomiernie rozłożyła, i smaż, aż spód się zetnie i zrumieni (w zależności od kuchenki - gazowej, elektrycznej, indukcyjnej) 10-12 min. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.
Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i odwróć patelnię do góry dnem, by przełożyć frittatę na talerz (można też zsunąć danie z patelni na talerz i zdecydowanym ruchem odwrócić talerz z frittatą na patelnię).
Następnie bardzo ostrożnie zsuń ją z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation