Kuchnia

Chleb

Bułki zawijane z cukiniąi suszonymi pomidorami

bułki:
1/2 kg pszennej mąki
czubata łyżka mąka kukurydzianej
5 łyżek oliwy od suszonych pomidorów
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 3 łyżki mleka i łyżka cukru
mąka do podsypywania

nadzienie:
12 suszonych pomidorów w oleju
3 cukinie średniej wielkości (o łącznej wadze około 40 dag)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli
łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu

do posmarowania i posypania:
2 łyżki oliwy
łyżka grubej soli


Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Oba rodzaje przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie - ciasto powinno być miękkie. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodaj 5 łyżek oleju, wyrabiaj przez 2-3 minut, aż oliwa się wchłonie, a ciasto będzie lśniące. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Umytą i osuszoną cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw.) Ułóż na blasze spryskanej olejem, lekko posól i wstaw do piekarnika nastawionego na grill i rozgrzanego do 220 stopni na 5-7 minut. Kiedy cukinia zacznie się przypalać na końcach, wyjmij ją.
Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki, odsądzone z oleju pomidory pokrój na cienkie paski.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj na placek o rozmiarach około 40 x 40 cm. Rozłóż na nim cukinię, pomidory i czosnek. Posyp pieprzem. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm. Ułóż je na blasze (jeśli Twoja blacha nie jest nieprzywieralna, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem).
Bułki posmaruj oliwą, posyp grubą solą. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, a pomidory zaczną się przypalać na brzegach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation