Kuchnia

Foody

Quiche brokułowo-serowy

Farsz:
główka brokuła (tylko różyczki)
5-7 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
200 g śmietany 12 % lub 18 %
100 ml śmietany 30%
100 g żółtego starkowanego sera
2 jajka
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz

1. Ustawić piekarnik na 180 stopni.
2. Wysypać mąkę na stolnicę, dodać sól, pieprz, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Wylepić foremkę do tart, łącznie z bokami. Nakłuć widelcem.
3. Wstawić do zamrażarki na 15 minut (dzięki temu ciasto będzie kruche).
4. Wyciągamy spód, na tartę kładziemy papier który obciążamy np. kaszą/soją/soczewicą. Wstawiamy do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut.
5. Wyjmujemy spód, smarujemy go roztrzepanym białkiem z jajka, aby nie nasiąknął wilgocią.
6. Gotujemy na parze różyczki brokułów zachowując ich jędrność(ja wstawiam sitko z brokułami do zwykłego garnka).
7. W misce mieszamy: śmietanę, ser żółty, jajka, pieprz, sól i oregano. Dodajemy brokuła i pomidory. Wylewamy na spód.
8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation