Kuchnia

Foody

Prowansalskie ratatouille - sztandarowe – a jednocześnie bajecznie proste danie Prowansji
1 bakłażan
1 mała cukinia
2 dojrzałe pomidory
1 spora słodka cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
50 ml białego wytrawnego wina
olej i masło do smażenia
sól, pieprz
szczypta ziół prowansalskich
gałązka tytmianku
kilka świeżych listków bazylii


Bakłażana umyć (nie obierać) i pokroić w dość grubą kostkę.
Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w plastry.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie paski.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić bakłażan, szybko go przesmażyć na sporym ogniu, po czym przełożyć go do rondelka, trzymać pod przykryciem.
Następnie w rondlu ponownie rozgrzać nowy olej i masło (bo bakłażan „wypił” cały tłuszcz) wrzucić cebulę, czosnek i cukinię, zeszklić je. Wlać wino.
Dorzucić paprykę, chwilę przesmażyć, dołożyć pomidory. Wrzucić całą gałązkę tymianku.
Przykryć całość i dusić ok. 20 minut.
Dodać odłożony bakłażan, wymieszać.
Przyprawić całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Chwilę jeszcze poddusić.
Wyjąć gałązkę tymianku.
Już na talerzach dorzucić listki bazylii.
Można podawać i na ciepło, i na zimno, smakuje bardzo dobrze ze spaghetti.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation