Kuchnia
Foody
Pierogi z dynią zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki na około 30 niewielkich pierogów
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
Do większej miski przesiać obie mąki, zrobić wgłębienie, wsypać sól i zagniatając powoli dolewać wody. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie, gdyby wyszło za twarde dodać wody. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na bok i przykryć ściereczką by jeszcze zmiękło.
Farsz:
150 g białego sera na wagę
250 g ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki piure z dyni*
mała cebula
kurkuma
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Cebulę drobno posiekać lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Ser z piure z dyni rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać lekko ciepłe ziemniaki oraz podsmażoną cebulkę i dalej rozgniatać. Można też wszystko przepościć przez maszynkę do mięsa. Ja wolę używać widelca, później jest mniej mycia ;) Do farszu wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wycinać kółka i nakładać po kopiastej łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić i gotowe układać na posypanej mąką stolnicy.
Zagotować duży garnek osolonej wody, gdy będzie już mocno wrzała powoli wrzucać pierogi. Po chwili delikatnie zamieszać, a gdy wypłyną na powierzchnię odczekać jeszcze pół minuty i wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi odkładamy na wysmarowany oliwą talerz. Podobnie postępujemy z kolejną partią pierogów.
Sos pomidorowy:
6 dużych mocno dojrzałych pomidorów (około 1,5 kg)
1 cebula,
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Tak przygotowane pomidory przetrzeć przez maszynkę do przecierów. W rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Odparować do konsystencji sosu. Gdy będzie już wystarczająco gęsty, wlać mleko kokosowe, cukier i doprawić gałką, solą i pieprzem.
Sos wylewamy do formy żaroodpornej, na wierzchu układamy wcześniej ugotowane pierogi. Zapiekamy bez przykrycia przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Podajemy polane mlekiem kokosowym i posypane świeżą bazylią lub kolendrą.
ZDRjY2RkODk6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28/dAArEDMLIG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD0BDCE2MSMRdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDwxFBGFtGXtfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqK2Y/PiMTelgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cfNkJ+QHAjcCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE9xT2YPaTk+aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBnN3F2A0HGUvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KUHIGHU5tXWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0rPhdSNBA8eWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxMfED1ySS5lAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzByQBBQk+EEw6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk6IVF9AxpnQXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHAJeVRwrLhUCfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4AEUBawFxZ1M3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=