Kuchnia

Kulinarne

Sałatka z paluszków surimi (krabowych) z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, papryką i koperkiem

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych surimi (ok 200 gram)
3 średnie ogórki gruntowe (poza sezonem mogą być zwykłe zielone)
1 opakowanie makaronu ryżowego – nitki (Rice sticks)
1 lub 2 pęczki świeżego koperku
3 łyżki majonezu
Sól, mielony pieprz
7-8 sztuk kolorowej papryki

Przygotowanie:

Rozmrozić paluszki krabowe, delikatnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokroić w 1 cm kostki.
Przygotować makaron ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odsączyć z wody, ostudzić i pokroić tak aby jedzenie go nie stanowiło problemu.
Składniki umieścić w dużej misce.
Umyć paprykę, odciąć wierzch i wydrążyć.
Pokroić ogórek, posiekać koperek, daszek papryki, który pozostał po ich przekrojeniu oraz sól i pieprz.
Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez i ponownie połączyć składniki.
Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia.
Proponuję podawać sałatkę w paprykach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation