Kuchnia

SURÓWKI - JARZYNY - WARZYWA DO OBIADU ...

Marchewka glazurowana

Marchewka glazurowana to chyba jeden z najciekawszych dodatków do mięs. Malutkie marchewki pokryte delikatną glazurą z miodu. Całość podkreślona intensywnym aromatem tymianku.



Glazurowanie w żargonie kucharzy oznacza po prostu oprószenie np. warzyw mąką ziemniaczaną. W tym przypadku jakoś dodatek mąki ziemniaczanej mnie nie przekonuje, dlatego marchewka glazurowana została pokryta miodem akacjowym.

Świetnym dodatkiem do marchwi jest również tymianek, najlepiej świeży. Warto zwrócić uwagę na sposób gotowania marchwi, wielu z Nas robi to w nieodpowiedni sposób – przez co tracimy witaminy i mikroelementy.

Składniki

•500 g małych marchewek
•miód akacjowy
•tymianek
•sól, pieprz
•sok z cytryny
•masło

Przepis:

Zaczynamy od zagotowania wody. Następnie dodajemy do niej łyżkę masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu.

Kolejnym krokiem jest wrzucenia do garnka małych marchewek. Jeśli nie uda Wam się takich dostać w sklepie, możecie śmiało zwykłą marchew pokroić w grubsze plastry. Woda powinna być do wysokości marchewek. Warto zatem przed zagotowaniem wody wypróbować proporcje wody do marchwi na zimnym płynie.
Dlaczego w ten sposób gotujemy marchew? Tłuszcz – dzięki niemu barwnik rozpuszcza się w nim i potrawa ma intensywny kolor. Sól i cukier zmniejszają wyciek soków komórkowych. Marchew wkładamy do wrzątku, ponieważ niszczy ona enzym askorbinazę katalizujący utlenianie witaminy C. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić stan marchewki, aby jej nie przegotować. Następnie odlewamy nadmiar wody i już do suchych marchewek wlewamy 2 łyżki miodu, kilka kropel soku z cytryny. Nie obejdzie się również bez szczypty tymianku oraz soli i pieprzu do smaku. Lekko całość podduszamy.
Gotowe marchewki al dente podajemy do różnego rodzaju mięs, doskonale pasują do drobiu. Smacznego
P.S. Dla uzyskania dalekowschodniego aromatu polecam dodać 1 łyżkę startego imbiru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation