Kuchnia

wypieki

Jogurtowe ciasto kakaowe z wiśniami z syropu
Składniki:

125 g jogurtu
1 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki wiśni z syropu (lub kompotu, albo świeże owoce)

3 łyżki kakao

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Dodatkowo:

100 g mlecznej czekolady

3 łyżki masła



W misce wymieszać: jogurt, jajka, olej, pokrojone na drobniejsze kawałki wiśnie z syropu i cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć widelcem.

Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wyrównać wierzch i piec w 170o C przez 30 minut (do suchego patyczka).

Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę: w garnuszku zagotować wodę, położyć na wierzch miskę z czekoladą (tak aby dno nie dotykało wody) roztopić i połączyć z masłem. Udekorować wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation