Kuchnia

wypieki

mini serniczki z ricottą i czekoladą
z podanych proporcji wyjdzie ok 9 babeczek

250g sera ricotta

250g sera mascarpone

100g czekolady

100g ciasteczek owsianych

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka mąki

1 białko jajka

16g cukru waniliowego

przygotowanie:

ciasteczka wsiane drobno kruszymy (najszybciej można to zrobić używając blendera). formę do muffinek wykładamy papilotkami. do każdej nakładamy po łyżce pokruszonych ciasteczek, delikatnie wciskamy w dno.

przygotowujemy masę serową. do misy miksera wkładamy ser ricotta oraz mascarpone. miksujemy na jednolita masę, partiami dodając cukier puder oraz cukier waniliowy. następnie dodajemy białko i dokładnie miksujemy. na końcu wsypujemy mąkę i miksujemy aż do połączenia.

czekoladę drobno siekamy i wsypujemy do masy serowej. dokładnie mieszamy (już nie mikserem a łyżką).
do każdej papilotki nakładamy masy serowej tak, aby zostało tylko troszkę miejsca do brzegu papilotki
piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. tuż przed włożeniem formy do piekarnika skręcamy temperaturę do 120 stopni. pieczemy około 20-25 minut w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu
u upieczeniu masa serowa nie będzie do końca stężała ponieważ dzięki takiej konsystencji, serniczki po schłodzeniu będą kremowe.

schłodzić w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej zostawić je na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation