Kuchnia

wypieki

deser cookie crunch
potrzebujesz:

• dwóch gałek lodów häagen-dazs
cookies & cream
• kilku herbatników, brownies
lub innych ulubionych ciasteczek
• kilku kostek czekolady
• polewy karmelowej
• bitej śmietany – bez ograniczeń!

jak przygotować:

lody häagen-dazs cookies & cream ułóż w pucharku na lody. następnie część ciasteczek pokrusz na drobne kawałki i posyp nimi lody. dodaj polewę karmelową. zetrzyj na drobnej tarce kostki czekolady i posyp deser wiórkami. całość udekoruj bitą śmietaną, możesz także obłożyć deser pozostałymi ciasteczkami.

polewę karmelową możesz kupić lub przygotować samodzielnie – to nie jest trudne! potrzebujesz jedynie cukru i mleka w równych proporcjach. najpierw należy wsypać cukier do rondelka i podgrzewać go, aż się skarmelizuje (nabierze złotej barwy), po czym powoli dolewać mleko – ciągle mieszając. podgrzewaj polewę na małym ogniu mieszając, dopóki nie uzyska odpowiedniej konsystencji. i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation