Hobby
Moje Tworzenie
BEET-BURGER,
wegetariański burger z... BURAKA!
To moja wariacja na temat buraczanych burgerów, których spróbowałam na wspaniałym "Vegan lunchu" organizowanym przez Vegan Hooligan Crew , w Poznaniu :) Od razu się w nim zakochałam i postanowiłam nauczyć się go przygotowywać samej w domu :) Udało się za pierwszym razem i teraz zawsze kiedy go jem, dziękuję sobie, że postanowiłam pójść na Vegan Lunch! Jest idealny! Tym bardziej, że nie przepadam za zwykłymi, mięsnymi hamburgerami, dlatego ta opcja jest dla mnie wprost stworzona.
Do przygotowania pysznego burgera potrzebować będziemy:
- bułki (u mnie pełnoziarnista, ale może być jakakolwiek inna)
- pesto z pietruszki (przepis w następnym poście)
- świeżego pomidorka
- świeżej sałaty, rukoli, lub czegokolwiek innego zielonego ;)
- ogórków konserwowych (lub kwaszonych)
- buraczanego kotleta!!
Przepis na około 10 dużych kotletów:
- 2 szklanki startych buraków
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka uprażonego na suchej patelni słonecznika
- 1 duża cebula
- 2-3 pieczarki starte na grubych oczkach
- ok. pół szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zmielonych na pył płatków owsianych)
- 1/4 szklanki oliwy (im mniej tym lepiej;) )
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie... wg uznania :)
- odrobina soli do smaku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Cebule zeszklić na patelni z odrobiną oliwy, pod koniec dodać starte pieczarki i dusić aż zmiękną. Kaszę jaglaną najpierw płuczemy na sitku, potem wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby ją całkowicie zalała i wystawała jeszcze około 1 cm ponad kaszę. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż zmięknie, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, żeby doszła.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dobrze mieszamy, jeśli masa jest zbyt luźna (powinno się z niej łatwo formować kotlety), dodajemy więcej mąki. Formujemy około 10 kulek i je spłaszczamy.
Są dwie opcje ich przyrządzenia: można upiec je w piekarniku (stają się wybornie chrupiące z zewnątrz) na wyłożonej papierem blasze, w 220 stopniach przez około 30 minut, przewracając na drugą stronę w połowie pieczenia, lub szybciej - na patelni posmarowanej oliwą.
Bułkę kroimy na pół i przypiekamy na patelni z obu stron. Następnie smarujemy obie części pesto i układamy pozostałe dodatki: sałatę, pomidora, ogórka i kotlet. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy ze smakiem!
Polecam także lżejszą wersję, jako kanapkę, na pełnoziarnistym pieczywie :)
Atutem tego burgera jest fakt, że smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno! Z powodzeniem więc możemy go zapakować i zabrać ze sobą do pracy :)
ArtBarb.
MA==