Kuchnia

tarta

Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki, 4 porcje:

• 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
• 175 g suszonych pomidorów w oleju
• 100 g sera feta, pokruszonego
• 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
• 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
• 2 jajka
• 125 g ciasta fillo


Dodatki (dowolnie): oliwa z oliwek do serwowania i sól morska, tzatziki (przepis poniżej)



Przygotowanie:
Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki wody i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać. Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Delikatnie rozwinąć ciasto fillo. Jeden płat ciasta maznąć w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Maznąć olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Maznąć dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.
Piec przez 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami (przepis poniżej) lub sałatką. Tartę można też odgrzewać i zamrażać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation