Kuchnia

tarta

TARTA POMIDOROWO-SEROWA
ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

4 pomidory
2 kule sera mozzarella po 125g
80-100g sera lazur lub gorgonzola
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, oregano

Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojone w kostkę masło i jajo. Siekam wszystko aż masło połączy się z mąką i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Formuję kulę, wkładam do foliowego woreczka i chowam do zamrażarki na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni i biorę się za przygotowywanie nadzienia. Umyte pomidory kroję na ćwiartki i wycinam twarde części. Układam je w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) posypuję delikatnie solą, skrapiam oliwą i wkładam na 15 minut do piekarnika. Gdy czas podpiekania pomidorów dobiega końca, rozwałkowuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i jak już wyciągnę z piekarnika pomidory wstawiam ciasto na 15 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojona w półplasterki cebulę, jak zmięknie posypuje ją cukrem i smażę jeszcze przez chwilę aż zrobi się błyszcząca. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Wykładam podsmażoną cebulę na to układam pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka z pomidorów to jest dobry moment aby ją zdjąć).

Pomiędzy kawałkami pomidorów układam plastry mozzarelli na wierzchu lazur (gorgonzolę) pokrojony w grubą kostkę. Posypuję ziołami i zapiekam 20 minut, aż mozzarella ładnie się rozpuści.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation