Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Słoneczne drożdżowe z owocami i kruszonką.

2 szklanki mąki pszennej typ 550

1 szklanka mleka

70 g masła

15 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

Drożdże rozetrzyj palcami z mąką. Masło rozpuść w rondelku, wlej do niego mleko, delikatnie zamieszaj. Do mąki dodaj cukier oraz mleko. Wyrób gładkie ciasto starając się za bardzo nie dosypywać mąki. Ciasto uformuj w kulę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do podwojenia objętości. Ewentualnie do lodówki na przynajmniej trzy godziny. Przygotuj kruszonkę i owoce:

50 g zimnego masła

2/3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Aby uzyskać optymalne okruszki zbij kruszonkę w kulę, a następnie lekko naciśnij aby rozpadła się na okruszki. Umieść je w zamrażarce do momentu, aż nie urośnie ciasto.

Wyrośniętym ciastem wyłóż równomiernie spód tortownicy (średnica ok. 28 cm). Rozłóż na nim sezonowe owoce ( ja użyłam 4 morelek, 6 dużych truskawek, 2 kłączy rabarbaru i 3 gałązek czerwonej porzeczki, które zostały) mi po sesji. Owoce dokładnie dociśnij ręką, pozostaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia. Piecz przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Przed zjedzeniem lekko przestudź.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2UiJoe9ZU
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation