Kuchnia

Na słodko

Kraina Tysiąca Smaków: Czekoladowe muffinki a'la Bounty :)

Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.

Składniki suche:

- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- łyżka gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli

Składniki mokre:

- 1 jajko
- 3/4 szkl. mleka
- 100 ml oleju
- 50 ml malibu

Polewa:
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka

+ wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

1. W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i mieszamy.

2. Do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek nakładamy masę.

3. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 3 - 5 minutach, kiedy muffinki ładnie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.

4. Kiedy muffinki przestygną polewamy je polewą. Aby ją przygotować mieszamy w garnuszku na bardzo małym ogniu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.

5. Posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki, żeby polewa zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation