Nauka i natura

Zdrowo

Nasz wybór:
Dlaczego żywność ekologiczna jest droga?
Co jednak, gdy nie zastosujemy pestycydów? Plon będzie mniejszy, gorszej jakości, wzrośnie ryzyko strat – mimo sporych nakładów czasu i pracy nie otrzyma się takich efektów, jak przy zastosowaniu środków ochrony roślin. Osiągnięty w ten sposób produkt, będzie zdrowy dla naszego organizmu, jednak koszt jego produkcji będzie znaczny wyższy, niż gdyby uprawy były chronione i stymulowane substancjami chemicznymi.

Rolnictwo ekologiczne, to dziś domena głównie małych gospodarstw, które specjalizują się w produkcji np. malin, jabłek, wytwarzają miód, naturalne sery, przetwory z owoców i warzyw, jajka, mleko. Odbywa się to często na zasadzie manufaktury – opierając się na pracy rąk ludzkich, a nie maszyn przemysłowych. Produkcja jest czasochłonna; w efekcie powstaje jedzenie doskonałej jakości, jednak jest go mało. Cena jest wyższa, bo nie tylko muszą się zwrócić koszty, ale również pojawić zysk, dzięki któremu rolnik będzie mógł się utrzymać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation