Kuchnia

Pączki, babeczki, rogaliki

Muffinki czekoladowe z kremem whisky

Składniki na muffinki:
120g gorzkiej lub deserowej czekolady
42 ml likieru kawowego kahlua lub np domowego (klik)
42 ml wody
10g kakao
85g masła
60g cukru
3 duże jajka
20g mąki pszennej
1/2 łyżeczki octu winnego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)


Do miseczki połamać czekoladę, dodać wodę, likier, kakao i masło oraz część cukru (ok 115g). Całość podgrzewać na parze do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Żółtka ubić na puszysty krem. Połączyć je delikatnie z wystudzoną masa czekoladową, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem (60g). Pod koniec ubijania dodać ocet i jeszcze chwile miksować.
Połowę piany wymieszać z masą czekoladową dodać drugą połowę i wymieszać ponownie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp 160-170 stopni. (Sprawdzić patyczkiem. Ciasto wyrośnie a następnie lekko opadnie - nie należy się tym przejmować)
Po upieczeniu pozostawić w formie muffinkowej przez 10 minut a następnie delikatnie wyjąc na kratkę i ostudzić.

Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
200g gorzkiej czekolady
4 łyżki whisky

Śmietanę podgrzać w rondelku. Do gorącej wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać rózgą na gładki krem. Lekko przestudzić i dodać whisky. Wymieszać raz jeszcze i dobrze schłodzić. Następnie ubić dobrze na puszysty krem.
Muffinki udekorować kremem przełożonym do rękawa cukierniczego. Na wierzch każdej położyć wiórki czekoladowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation