Kuchnia

Pączki, babeczki, rogaliki

Babeczki bananowe z solonym karmelem

Składniki:
/na 12 babeczek/

babeczki:

370g mąki
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
170g masła
170g jasnego brązowego cukru demerara
2 jajka
2 duże, mocno dojrzałe banany - pokrojone
220ml maślanki
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego


W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać banany, maślankę i ekstrakt waniliowy. Ucierać masło z cukrem, aż dobrze się połączą, tworząc jednolitą i gładką masę. Dodawać po jednym jajku, zmniejszyć prędkość w mikserze i dodać suche składniki w trzech turach, przeplatając je porcjami mokrych. Wypełnić gotową masą papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 175 stopniach przez 15-20 minut.

masa karmelowa:

3 białka
120g cukru
140g masła
karmel do smaku


Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić metalową miskę, tak by nie dotykała wody. Wlać do niej białka z cukrem i natychmiast zacząć miksować (najlepiej mieć w jednej ręce przygotowany mikser), żeby nie zaczęły się ścinać. Masa powinna mieć około 65 stopni, jeśli nie masz termometru, weź jej trochę i rozetrzyj między palcami, jeśli cukier jest roztopiony, to znaczy że masa jest gotowa. Następnie zdjąć miskę z wrzątku i ubijać, dopóki masa nie zrobi się biała i puszysta (zajmuje to około 10 minut). Po tym czasie, dodawać powoli miękkie masło. Nie należy się przejmować jeśli masa ma grudki, można wtedy ją znowu podgrzać nad wrzątkiem i jeszcze trochę zmiksować. Jeśli jest za gorąca można ją na moment wstawić do lodówki. Na końcu, dodać do masy karmel i ubijać aż będzie gładka.

karmel:
/na 250ml/

100g cukru
150ml śmietanki 30%
85g słonego masła
opcjonalnie szczypta soli


W garnuszku podgrzać cukier, nie mieszając go. Kiedy cukier zacznie się roztapiać i przybierać bursztynowy kolor, zamieszać go parę razy i ściągnąć z ognia ciągle mieszając, aż do całkowitego stopienia cukru. W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodawać posiekane drobno masło do cukru, wymieszać dokładnie i postawić z powrotem na ogniu. Dodawać po trochu śmietanki ciągle mieszając. Pogotować karmel przez kilka minut i odstawić naczynie z ognia. Ochłodzić i przelać do czystego słoiczka, nie należy się przejmować jeśli jest rzadki - nabierze konsystencji w lodówce. Przechowywać w lodówce, natomiast serwować i używać podgrzany do temperatury pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation