Kuchnia

Desery

Jagodzianki
Rozczyn:

50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/4 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
50 g bardzo miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Nadzienie:

2 szklanki jagód
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

Składniki na rozczyn wkładamy do wysokiego naczynia i dobrze mieszamy aż będzie gładki i jednolity. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne możemy dodać trochę mąki (ale nie więcej niż 1/3 szklanki), gdyby ciasto było zbyt zbite dolewamy mleko. Mleko dodajemy wlewając po jednej łyżce. Po dodaniu każdej łyżki mleka dobrze wyrabiamy ciasto i dopiero gdy mleko dobrze się połączy z ciastem dodajemy (jeżeli potrzeba) kolejną łyżkę mleka.

Ciasto ma być miękkie i powinno lekko lepić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Jagody mieszamy z cukrem i mąką (mąka spowoduje, że sok z jagód nie będzie wypływał z jagodzianek).

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypany mąką. Rękami rozpłaszczamy ciasto formują z niego placek grubości około 1,5 – 2 cm. Szklanką wycinamy kółka. Na środku każdego kółka kładziemy 1 łyżeczkę jagód. Ciasto dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce zlepieniem do dołu.

Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia (na tym etapie możemy również blaszkę z bułeczkami włożyć do lodówki i zostawić na noc*).

Wyrośnięte bułeczki wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż wierzch bułeczek będzie złocisty. Czas pieczenia jest zależny od wielkości jagodzianek, ilości nadzienia oraz tego czy bułeczki są połączone („odrywane”) czy leża na blaszce osobno.

Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

*bułeczki które rosną w lodówce trzeba wyjąć z lodówki godzinę przed włożeniem do piekarnika!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation