Kuchnia

Słodkości

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:
500g serka mascarpone
250 twarogu (najlepiej zmielonego)
żelatyna (3 łyżeczki na niecałe 100ml wody)
300g ciastek digestive (zbożowych)
125g masła
250g kremówki
500g truskawek
po 50g białej i gorzkiej czekolady
50g płatków migdałów
cukier puder (3 łyżki do serów + 2 łyżki do kremówki)

Mascarpone mieszam dokładnie z twarogiem i cukrem pudrem.Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do lekkiego ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć, dodaję do serów.
Ciastka rozdrabniam w malakserze na piasek razem z masłem, miękkim lub roztopionym i lekko ostudzonym. Jeśli zelatyna nie jest jeszcze gotowa można wstawić do lodówki, albo od razu wyłożyc na to sery. Ubić kremówkę razem z cukrem. Wyłożyć równomiernie na warstwę sera. Posypać płatkami migdałów. Następnie truskawki, całe lub pokrojone w ćwiartki lub plastry. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej (osobno). Polać delikatnie ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ja użyłam tortownicy 24cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation