Kuchnia

COCTAILS and more

Likier herbaciany
Tydzień temu zrobiłam likier herbaciany, dziś przyszedł czas na jego prezentację. Wykorzystałam do niego wanilię otrzymaną ze sklepu AleDobre.pl do testowania.

Likier jest bardzo aromatyczny i delikatny w smaku. Myślę, że będzie idealny na tzw. „babskie wieczorki”, choć i panowie zapewne też skosztują :)

Składniki:

1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej (jeśli w granulkach to proponuję tylko 3)
600 ml wrzątku
1 szkl. koniaku lub brandy (ja dałam whisky)
1 laska wanilii z Manufaktury Smaku
Cukier zagotować z wodą, gotować przez 2 minuty na dość mocnym ogniu. Ostudzić. Herbatę zalać wrzątkiem i zaparzać 3 minuty. Następnie przecedzić przez gęste sitko i wymieszać z syropem oraz z alkoholem. Wlać do słoja, włożyć rozkrojoną wanilię, zamknąć i odstawić na tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation