Inne

Kulinarne szaleństwo

Pieczone dynie z Singapuru

2 małe żółtopomarańczowe dynie o gruszkowatym kształcie
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2-3 łyżeczki oleju
sok z 1/2 limonki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynie podzielić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ ponacinać na krzyż. W miseczce wymieszać czosnek, kmin, olej, sok z limonki, sól i piperz. Natrzeć tą miksturą miąższ dyń, wcierająć dobrze w nacięcia. Piec dynie na rozgrzanym grillu przez ok. 20 min, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą, aż się lekko przyrumienią, a miąższ będzie miękki. Na grillu elektrycznym lub w piekarniku z grillem trwa to zwykle nieco dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation