Kuchnia

warzywa

Krem z porów i szpinaku

Składniki:

3 duże pory
400 g mrożonego szpinaku
1 1/2 szklanki mleka (ja używam ryżowego)
około 1 1/2 szklanki bulionu
świeżo tarta gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i dużo czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Białe części pora pokroić na talarki i dodać na gorącą oliwę, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż pory bardzo zmiękną.
Do uduszonych porów dodać rozmrożony szpinak i całość wymieszać, doprawiając solą, sporą ilością gałki i pieprzu. Dodać mleko, dokładnie wymieszać a na sam koniec dodać bulion. Zblendować na gładki krem i doprawić ewentualnie większa ilością gałki i soli. Jeść posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z grzankami i nie dać się przyłapać innym głodującym studentom lub studentkom.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation