Kuchnia

warzywa

Curry ziemniaczane z fasolką szparagową.


Składniki:

ilość porcji: 4

500 g małych młodych ziemniaków
250 g zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 małe zielone papryczki chili
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy garam masala
1 ząbek czosnku
sól

Przygotowanie: 40 min

1. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć i pokroić w grube plastry. Oczyścić strączki fasolki szparagowej, umyć je i pokroić na 3 części.
2. Rozgrzać na patelni masło i olej. Dodać papryczki chili, kmin, kurkumę i garam masala. Przecisnąć czosnek przez praskę i wrzucić na patelnię. Smażyć przyprawy na dużym ogniu około ½ minuty, stale mieszając.
3. Dodać ziemniaki. Posolić i smażyć, ciągle mieszając, aż dokładnie pokryją się tłuszczem z przyprawami.
4. Wrzucić fasolkę szparagową i dusić na średnim ogniu pod przykryciem 20-25 minut, czasem mieszając. Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation