Kuchnia

warzywa

Szpinakowe ristotto podane z chrupiącymi grzankami

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto,
3/4 opakowania mrożonego szpinaku;
2 kostki rosołowe lub warzywne;
2 ząbki czosnku;
mała cebula,
jogurt naturalny;
pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
odrobina startego parmezanu;
bagietka na grzanki.
Sposób przygotowania:

W litrze wody przygotowujemy bulion. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ryż, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Po kilku minutach do ryżu dolewamy odrobinę wody i mieszamy, aż się wchłonie. Czynność powtarzamy do momentu wykorzystania całego bulionu. Do ryżu dodajemy rozmrożony szpinak oraz przyprawy. Można zaprawić odrobiną jogurtu naturalnego (lub nie, jeśli szpinak jest ze śmietaną). Podawać na talerzy, posypane startym parmezanem oraz z ciepłymi grzankami z odrobiną masła i ziół prowansalskich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation