Kuchnia

Desery

Gruszki w syropie klonowym z tymiankiem
4 dorodne, twarde gruszki
1 szklanka wody
1 szklanka soku gruszkowego
150 g cukru
125 ml syropu klonowego
stróżki skórki z 1 cytryny
1 laska cynamonu
6 gałązek tymianku lub tymianku cytrynowego

Gruszki obierz, zostawiając ogonki owoców. Jeśli gruszki nie chcą same stać w pionie, delikatnie przytnij ich dolne części.
W garnku wymieszaj wodę, sok z gruszek, syrop klonowy i cukier. Dodaj cynamon, skórkę cytrynową i tymianek. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż do niego gruszki. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij owoce z syropu, odstaw na bok.
Zwiększ ogień pod syropem i gotuj ok. 15 minut, aż syrop zmniejszy swoją objętość do 1/3.
Ugotowane gruszki podawaj w płytkich miseczkach, pokropione syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation