Kuchnia

Desery

deser z gruszkami
Składniki:

1/2 ciasta francuskiego (gotowe, nie mrożone!)
5 gruszek
2-3 szczypty cynamonu
kieliszek Porto
300g cukru
wody – tak do zakrycia cukru już w rondlu o 1 palec
100ml śmietany 30%
80g masła
1 łyżka octu jabłkowego
2 szczypty fleur de sel
(na 6 porcji w miseczkach deserowych lub kokilkach)

Wykonanie:

W oryginalnym przepisie cisto francuskie dzielimy na tyle porcji ile mamy miseczek. Trzeba też pamiętać żeby przyciąć je tak żeby pasowały do naczyń jakie mamy – rozkładamy na blasze i pieczemy. Ja jednak ciastem wyłożyłam kokilki i w nich upiekłam ciasto do zrumienienia – 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Teraz zabieramy się za gruszki – obierz je i pokrój w średnia kostkę. Następnie podsmaż na patelni dodając odrobinę cynamonu. Teraz dodaj Porto… albo Pigwówkę. Wszystko razem smaż ok. 5 minut – tak żeby gruszki pozostały w kawałkach.

Następnie rozłóż gruszki do naczynek z ciastem.

W rondlu zagotuj cukier z wodą, ciągle mieszając aż cukier osiągnie ciemno rudy kolor. Zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj i postaw z powrotem na gaz. Utrzymuj na wysokim ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie wsadź dno rondla do zimnej wody tak, aby zatrzymać proces gotowania.

Dodaj ocet jabłkowy i fleur de sel. Wymieszaj i polej tym karmelem gruszki.

Ten deser należy jeść minimum po 4 godzinach od zrobienia ale najlepiej jest go zjeść dnia następnego. Najlepiej go podawać z mocną czarną kawą czy też czarną herbatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation