Kuchnia

Faworki, czyli chrust

Faworki (Chrusty)
SKŁADNIKI:
200 g mąki
3-4 łyżki (płaskie) kwaśnej śmietany (gęstej)
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Poza tym:
cukier puder (około 100 g)
tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w paski na szerokość około 3 cm, długość około 5-9 cm. Każdy pasek naciąć przez środek wzdłuż i przekładać jeden koniec przez nacięcie. W wysokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzać tłuszcz (smażyć na głębokim tłuszczu). Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wkładać faworki i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym, następnie przełożyć na talerz i oprószyć obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation