Inne

truskawki

KURCZAK Z ESTRAGONEM

Składniki, 2 porcje:

Kurczak:
• 2 filety z piersi kurczaka
• 2 łyżki masła klarowanego
• sól i pieprz

Sos estragonowy:
• 1 łyżka octu winnego
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• 1/2 szklanki bulionu (np. drobiowego lub błyskawicznego)
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
• 3 gałązki estragonu z listkami + 2 łyżki posiekanych listków

Do podania: ziemniaki z wody, lekko rozgniecione lub tłuczone na gładkie puree



Przygotowanie:

Kurczak: Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, włożyć filety i smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do jak najmniejszego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 12 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika, kurczaka wyłożyć na talerz i przykryć go folią, odstawić na około 5-7 minut lub na czas przygotowania sosu.
Sos estragonowy: Naczynie, w którym piekł się kurczak ustawić na kuchence, wlać ocet i wino, wymieszać i zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać bulion razem z gałązkami estragonu. Gotować dalej przez około 2 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać śmietankę i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić z ognia, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (sprawdzić czy trzeba ją dodać), usunąć gałązki estragonu a włożyć posiekane listki.
Piersi kurczaka pokroić na plasterki, ułożyć na ziemniakach i polać sosem estragonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation