Kuchnia

PAPU

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI.

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
150 g masła
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
truskawki


Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Połowę ciasta rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika i podpiec ok. 15 minut w 180 st. C. Drugą połowę ciasta włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Na podpieczone ciasto ułożyć truskawki. Na wierzch rozłożyć pozostałą część ciasta rwąc małe kawałeczki i układając na truskawkach, lub jeżeli ciasto było w zamrażalniku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation