Kuchnia

Słodkie

Tort z patelni z waniliowym kremem

Przepis na 2 torciki o średnicy 18 cm lub 1 duży:

Składniki na placki:
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego,
1 jajko,
łyżeczka sody,
1 łyżka octu,
około 4 szklanek mąki

Krem:
750 ml mleka,
6 łyżek mąki,
3 jajka,
1 czubata szklanka cukru,
1 laska wanilii

Ponadto:
1 spory słoik kwaśnego dżemu - u mnie czarna porzeczka

Ciasto: mleko wlać do miski, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać sodę i ocet i stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można je podsypać większą ilością mąki lub wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto rozdzielamy na 7 lub 14 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek wielkości talerza lub spodu od tortownicy, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i za pomocą wałka przenosimy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony około minuty (smażyłam trochę dłużej) na małym ogniu na złoty kolor. Takim sposobem smażymy wszystkie placki - 1 lub 2 przeznaczamy na posypanie wierzchu.

Krem: ½ litra mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z jajkami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia.
Gorącym kremem przekładać kolejno placki (każdy posmarować najpierw cienką warstwą dżemu). Wierzch obsypać go pokruszonymi resztkami ciasta.
Gotowy tort wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby placki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation