Kuchnia
Słodkie
Rose Cupcakes (babeczki różane)
Jedno z lepszych połączeń - róża i świeże figi. We wspaniałych babeczkach z figowo-różanym nadzieniem oraz kremem, aromatyzowanych różaną wodą i konfiturą. By dodatkowo podkreślić ich główny składnik polecam ozdobić babeczki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki oraz płatkiem róży i ewentualnie syropem z konfitur.
Poniżej podaję też kilka propozycji zastąpienia fig - jeśli ich nie lubicie lub macie problem z kupnem. A niedługo zapraszam również na jeszcze jedno bardzo udane połączenie kwiatowo-owocowe.
składniki na babeczki (12 sztuk):
2 jajka
2 żółtka
75g cukru
1 łyżeczka wody różanej
135g białej czekolady
50g masła
30ml śmietanki kremówki (2 łyżki)
110g mąki pszennej
60g mąki migdałowej (migdałów zmielonych na proszek)
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
75ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki konfitury różanej
składniki na krem:
150g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki konfitury różanej
kilka kropi wody różanej
nadzienie (do wyboru):
2 duże świeże figi, pokrojone w kostkę
2 garście malin, pokrojone w kostkę
12 łyżeczek dżemu malinowego
12 łyżeczek powideł śliwkowych
12 łyżeczek konfitury różanej
1-2 łyżeczki wody różanej
oraz:
12 płatków róży (do ozdoby)
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka, cukier i wodę różaną ubić na gęstą, jasną pianę. Śmietankę podgrzać z masłem w garnuszku i ciepłą zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki, konfiturę i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je owocami skropionymi wodą różaną / powidłami śliwkowymi / dżemem malinowym wymieszanymi z wodą różaną lub konfiturą różaną.
Serek mascarpone ubić z kremówką. Dodać konfiturę oraz wodę różaną i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 'gwiazdką' i ozdobić babeczki na kształt róży. Wierzch można udekorować płatkami róży.
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