Kuchnia

Wytrawnie

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

Składniki
Ciasto :
- mąka pszenna - 150 g
- świeże drożdże 10 g
- śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
- margaryna - 120 g
- sól - 1 łyżeczka
Farsz:
- szpinak - 250 g
- ser ricotta - 125
- czosnek - 2 ząbki
-sól - d0 smaku
- pieprz - do smaku
Dodatkowo :
- jajko do posmarowania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min

sposób przygotowania
1
Ciasto: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy. Farsz: Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Mieszamy z serkiem ricotta. Całośc: Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąc delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation