Kuchnia

Zdrowo-witaminowo! :)

Suszone owoce

Papaja - Owoc ten przyspiesza przemianę białek, podnosi odporność organizmu. Mieszkańcy krajów tropikalnych stosują go jako afrodyzjak /wzmaga siły miłosne/.

Daktyle - Już w starożytności uważano, że zwiększają one siłę i sprawność ciała, poprawiają pamięć, a także pomagają leczyć przeziębienia i bóle głowy. Potwierdziły to obecne badania, które wykazały w daktylach obecność substancji podobnej w budowie chemicznej i właściwościach do aspiryny. Zawierają one również witaminę A, wapń oraz żelazo, substancje mineralne, karoten i niewielką ilość witamin B1, B2, PP, C. Są wysokoenergetyczne. Mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy. Daktyle łagodzą stany zapalne, ból i stres. Zapobiegają zakrzepom i zawałom serca.

Ananasy - Jest to jedyny owoc zawierający enzym o nazwie bromelina, którego właściwością jest m.in. przyspieszanie trawienia, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto suszone /kandyzowane/ ananasy likwidują stany lękowe, zmniejszają uczucie niepokoju. Skutecznie oddziaływają na układ moczowy. Szczególnie zalecane przy infekcjach i stanach zapalnych pęcherza moczowego. Poprawiają odporność organizmu.

Banany- Pomimo tego, że banany są wysokokaloryczne regulują gospodarkę wodną organizmu i pomagają odtruć i oczyścić ciało. Poza tym wpływają na nasz wygląd, ponieważ ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Poprawiają nastrój. Obniżają ciśnienie. Chipsy bananowe doskonale mogą zastępować tradycyjne chipsy ziemniaczane, ciekawą ich właściwością jest ułatwianie zasypiania. W ich skład wchodzą: fosfor, witamina A,C, B1, B2, B6.

Śliwki - Suszone śliwki mają właściwości uspokajające, dlatego poleca się je osobom znerwicowanym. Doskonale sprawdzają się jako dodatek diet odchudzających, ponieważ ograniczają wchłanianie wysokokalorycznych węglowodanów, dzięki pektynom likwidują zaparcia, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi i oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Są bogate w węglowodany, wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C.

Figi - Starożytni wierzyli, że przywracają siły po bitwie. Współcześni naukowcy natomiast wykazali, że figi regulują pracę tarczycy, a także przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych. Chronią one również przed zapaleniem dróg oddechowych. Uważa się, że pomagają rzucić palenie. Zawierają dużo magnezu i fosforu, a także wapń, sprawdzają się więc w walce z osteoporozą. Zapobiegają zaparciom. Maja działanie przeczyszczające. Zawarty w nich potas jest wskazany dla osób z nadciśnieniem.

Morele - Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu. Suszona morela ma właściwości zasadotwórcze, co wykorzystuje się przy leczeniu nadkwasoty. Morele są polecane szczególnie kobietom, gdyż utrzymują odpowiedni poziom estrogenów w organizmie. Są bogate w beta-karoten, który jest istotny m.in. w walce z nowotworami oraz pomaga leczyć chorobę wieńcową. Beta-karoten poprawia też odporność, łagodzi bóle mięśni, poprawia wygląd skóry i wzmaga potencję. Poza tym zawierają potas, żelazo, wapń oraz bor. Morele opóźniają procesy starzenia. Pozytywnie oddziaływają na cerę, zwłaszcza trądzikową. Dobrze wpływają na wzrok. Skutecznie chronią przed anemią. Jako ciekawostka - stosuje się je w diecie amerykańskich kosmonautów.

Rodzynki - Twierdzi się, że cukry zawarte w rodzynkach nie powodują tycia. Rodzynki poleca się sportowcom oraz osobom prowadzącym bardzo aktywny tryb życia. Wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu. Zawierają w swoim składzie bor, który wzmacnia kości oraz błonnik, żelazo, potas, wapń, cynk, magnez i związki mineralne. Znajdują się w nich również witaminy A, C, E i z grupy B. Koją rozdrażnienia. Dostarczają energii. Poprawiają odporność organizmu. Mają korzystny wpływ na płuca, żołądek i jelita. Mogą pomóc rzucić palenie i w miarę bezboleśnie przejść menopauzę.

Gruszki mają właściwości odkwaszające układ pokarmowy.

Wiśnie pozytywnie wpływają na skórę. Obniżają gorączkę. Poprawiają apetyt i zapobiegają anemii.

Jabłka skutecznie poprawiają procesy trawienia. Obniżają poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływają na skórę oraz kondycję paznokci i włosów. Neutralizują wolne rodniki. Leczą niestrawność. Wspomagają układ odpornościowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation