Kuchnia

Cooking Book

Tarta z rabarbarem i kruszonką
forma o średnicy dna 22-23cm

Kruche ciasto:
200g mąki (użyłam krupczatkę)
100g zimnego masła (prosto z lodówki)
60g brązowego cukru trzcinowego*
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka b. zimnej wody

Mąkę posiekać z masłem (np. nożem), aż do powstania grudek. Dodać cukier, sól, oraz żółtko i wodę – szybko i energicznie zagnieść ciasto w zwartą kulę. Gdyby ciągle było zbyt kruche można dodać jeszcze jedną lub dwie łyżeczki wody.
Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 20-30 min.

Kruszonka:
60g płatków owsianych
60g zimnego masła
60g brązowego cukru trzcinowego*
1 łyżka mąki

Wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć w palcach, aż do uzyskania okruchów ciasta. Wstawić do lodówki.

Nadzienie:
ok. 500g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego*

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 3cm długości. Włożyć do miski, wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach rabarbar puści odrobinę soku – odsączyć przez sito.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Przygotować formę do tarty o średnicy dna ok. 22-23cm (moja rozszerza się ku górze do średnicy 26cm). Wysmarować dno i boki masłem i delikatnie oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować do wymiaru ok. 26cm i wyłożyć nim dno i boki formy. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika na ok. 10 min. i podpiec „na biało”.
Na wstępnie podpieczony spód wyłożyć równomierną warstwą rabarbar (bez soku, który puścił). Pokryć kruszonką.
Piec ok. 30 min. Studzić na kratce.

* można użyć zwykły cukier biały, cukier trzcinowy jednak nadaje tarcie lekkiego karmelowego smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation