Kuchnia

szarlotki i różności z jabłek

Strudel z serem i morelami

Ciasto strudlowe:

250 g mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 550

1 jajko o wadze ok. 50g

100 ml letniej wody

szczypta soli

20 g oleju

+ olej do zanurzenia ciasta i stopione masło do smarowania ciasta

Nadzienie:

600 g twarogu

100 g cukru

2 jaja

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok. 6 moreli

+ cukier puder do posypania


Zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta, aż będzie odchodzić od rąk. Kulkę wkładamy do miseczki i nalewamy tyle oleju, żeby przykryło ciasto. Myślę, że właśnie to zapewniło ciastu świetną elastyczność i rozciągliwość. I niech sobie w tym oleju odpoczywa min. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, lekko osuszamy i oprószamy mąką. I najważniejszy moment - wałkowanie.

Wałkujemy na ściereczce posypanej mąką. Najlepiej jest zostawić na środku większą górkę ciasta, wałkując raczej boki. Potem ciasto rozciągamy na grzbietach dłoni - delikatnie! Ważne, żeby zdjąć wszelkie pierścionki i bransoletki. W końcu nie chcemy dziury w cieście. Gdyby jednak taka się zdarzyła, można ją załatać kawałkiem ciasta przyklejonym stopionym masłem.W czasie, kiedy ciasto bierze kąpiel olejną, przygotowujemy nadzienie: twaróg ucieramy z cukrem, żółtkami i wanilią. Łączymy delikatnie łyżką z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.

Morele sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy najpierw na połówki, a potem na małe cząstki.

Ciasto smarujemy 1-2 łyżkami stopionego masła. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, a na niej układamy morele. Pamiętajmy, żeby przy brzegach ciasta zostawić ok. 2 cm nieposmarowane. Ostrożnie zawijamy ciasto w roladę, pomagając sobie ściereczką, na której leży. Ze ściereczki zsuwamy na duuużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - ja układam swojego strudla na skos. :) "Szew" ciasta powinien znaleźć się na dole. Końce zalepiamy, aby nasze nadzienie sobie nie wypływało.Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzony posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation