Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta migdałowo malinowa

Na ciasto:

225 g mąki pszennej

szczypta soli

125 g masła

50 g miałkiego cukru

skórka otarta z 1/2 cytryny

1 żółtko



Na nadzienie:

75 g masła

75 g miałkiego cukru

75 g mielonych migdałów

2 średnie jajka

225 g malin (u mnie ciut więcej)

2 łyżki płatków migdałów

cukier puder do posypania



Ciasto kruche najlepiej robić w malakserze, nie ogrzewają go wtedy dłonie i czas wyrabiania jest minimalny. Można je zrobić ręcznie najpierw posiekać masło z mąką szerokim nożem a potem dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, ale go nie wyrabiać. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy, przekładamy do formy (23 cm wg książki, ale mi spokojnie wystarczyło ciasta na trochę większą), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolki. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200° przez 10 min z fasolkami i 10-12 bez. Wyciągamy, lekko studzimy, zmniejszamy temp. piekarnika do 190°. Ucieramy masło, cukier, migdały mielone i jajka na gładką masę. Maliny przekładamy na upieczony spód, przykrywamy masą migdałową i pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z piekarnika obsypujemy płatkami migdałowymi, posypujemy cukrem pudrem i pieczemy dalsze 15-20 min.

http://galangal.blox.pl/tagi_b/2154/ciasta.html?PageNumber=5
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation