Kuchnia

finger food.

Wrapy z cienkich omletów ziołowych
Cienkie omlety ziołowe (ok. 8 sztuk):

• 4 duże jajka
• 4 łyżki zimnej wody
• około 4 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
• + dodatkowo około 1 łyżka posiekanego koperku lub to co mamy: natka, oregano, tymianek, kolendra, estragon lub mieszanka różnych ziół
• sól i świeżo zmielony pieprz










Przygotowanie:

Do miski wbić jajka, dodać wodę, sól i pieprz, szczypiorek oraz zioła, wszystko zmiksować. Na małym ogniu rozgrzać patelnię z powłoką teflonową (może to być patelnia na naleśniki i nie może być bardzo mocno rozgrzana, jajka mają się bardziej ścinać a nie smażyć). Wlać część masy jajecznej, tak aby pokryła dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić ją po powierzchni poruszając patelnią. Podgrzewać aż masa się zetnie, następnie podważyć brzeg omletu widelcem i palcami przewrócić omlet na drugą stronę. Po kilkunastu sekundach zdjąć z patelni. Smażyć kolejne omlety a tamte zwijać z nadzieniem. Nadzienie układamy na jednej połówce omleta, zawijamy jak krokiety: najpierw zawijamy omlet na nadzienie, następnie zakładamy boki do środka i dalej zwijamy cały omlet do końca. Kroimy na pół i podajemy.

Przykładowe nadzienia:

• gęsta śmietana kremówka 36% w kubeczku, szynka parmeńska, bazylia
• salami w cienkich plasterkach, ser "tostowy" w plasterkach, papryka i rukola
• kremowy serek (np. Bieluch, Philadelphia, Twój Smak), łosoś wędzony, koperek, roszponka + cytryna do podania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation