Kuchnia

chleb

Jak wspomniałam ja zakwas dostałam, ale można go zrobić samemu. Nie będę się na ten temat mądrzyć, bo nie się nie znam. Polecam skorzystać ze strony Pracownia Wypieków. Znajdziecie tu bardzo dokładny opis przygotowania zakwasu ze zdjęciami:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html

Przepis podstawowy:

- 3,5 szklanki maki żytniej
- 1,5 szklanki maki pszennej
- zakwas, około 0,5 szklanki

- 3 szklanki cieplej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru

dodatki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych (tylko nie błyskawicznych)
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki pestek z dyni

Poza tym można dodawać np.: otręby, ziarna słonecznika, orzechy, len, rodzynki, żurawinę, pomidory suszone, oliwki i co Wam jeszcze wpadnie do głowy ;)
Warto też pamiętać o przyprawach i ziołach, np.: kminek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation